דלקות בקרסול
מפרק הקרסול מערב מספר רב של רצועות, גידים, ושרירים שכולם יכולים להיות נתונים לדלקות וקרעים.
מבנה הקרסול נחשב למפרק יחסית יציב ביחס למפרקים אחרים בגוף והיציבות בו חיונית לתפקודו. הקרסול נושא משקל של פי 1.5 ממשקל הגוף בכל פעם שהוא פוגש את הקרקע במהלך הליכה ועד פי 8!! ממשקל הגוף במהלך ריצה או קפיצה.
בפעילויות הדורשות נשיאת משקל שכזו, הקרסול נתון בסכנת פציעות, בייחוד עם מעורבת תנועה סיבובית (ראו נקע קרסול).
פציעות קרסול לרוב מתרחשות במקרה בו הקרסול אולץ לחרוג מטווח התנועה הקיים, כמו בפציעות ספורט או נפילה מגובה אך יכולות להופיע בעקבות שימוש יתר וכוחות המופעלים על הקרסול לאורך זמן כמו נחיתות מרובות בכדורסל או ריצה למרחקים ארוכים.
הפציעות השכיחות בקרסול הן: נקעים (לרוב ברצועה ATFL), ומתיחות/קרעים בשרירי הקרסול
הבנת 2 מצבים עיקריים אלו יכולה לעזור בבחירת הטיפול המתאים ומניעת פציעות חוזרות
מתיחות/קרעים בשריר (לרוב בצעירים חיבור בין השריר לגיד ובמבוגרים בין הגיד לעצם) יכולים להיות מלווים בדלקת של אחד מגידי הקרסול.
פציעה זו פחות שכיחה מקרעים ברצועות ולרוב מתרחשת מפעילות ומאמץ יתר כמו ריצה למרחקים ארוכים, ניתורים מרובים בכדורסל/כדורעף, או מאמץ של הקרסול בסוף טווח כמו עמידה ממושכת וקפיצות על קצות האצבעות בבלט/התעמלות.
פציעות אלו לרוב מתרחשות כשהעלייה בעצימות האימונים אינה הדרגתית.
קרעים בגידים ושרירים יכולים גם להתרחש כתוצאה מטראומה, אם במהלך תיקול (כדורגל), מכה ישירה לאזור או תנועה חזקה הגורמת למתח גבוה בגידים כמו בעיטה חזקה או שימוש במשקולות רגליים כבדות
.
טיפול:
בקרעים פשוטים בגידים/שרירים. לאחר שליטה על הכאב והורדת נפיחות יש לעבוד על חיזוקים, יציבות והחזרת טווחי תנועה אך לא להגיע למתיחה מקסימלית כל עוד יש כאב.
גם פה יהיה מקום לעבודה על שיווי-משקל אך הדגש יהיה על החזרת הגמישות לרקמה הפגועה ועבודה על השרירים הרלוונטיים.
במקרים רבים, הורדה בעומס יכולה לפתור את הבעיה.
בקרעים חמורים יותר, יש לעשות בירור (בדיקות הדמיה) ויחד עם הרופא לבדוק אם צריך קיבוע או התערבות פולשנית
